Spionage
De term "wolk" van computers kan te vaak Amerikaans worden gezien als er Nederlandse data in opgeslagen wordt vanwege de angst voor spionage. Amerikaanse bedrijven zoals Google, Microsoft en Amazon zijn de dominante spelers in de cloud computing markt. Deze bedrijven hebben hun servers in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse regering toegang heeft tot de data die op die servers is opgeslagen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich zorgen maken over Amerikaanse spionage. De Amerikaanse regering heeft een geschiedenis van het afluisteren van haar eigen burgers en burgers van andere landen. In 2013 onthulde Edward Snowden dat de National Security Agency (NSA) massaal telefoongesprekken en internetverkeer van Amerikaanse burgers aan het afluisteren was. Dit schandaal heeft geleid tot een toenemende bezorgdheid over de privacy van mensen die hun data opslaan in de cloud.
Naast de angst voor spionage zijn er ook andere zorgen over het opslaan van Nederlandse data in de Amerikaanse cloud. Zo zijn er zorgen over de veiligheid van de data. Amerikaanse cloudproviders zijn een aantrekkelijk doelwit voor hackers. In 2017 werd Equifax, een van de grootste kredietbureaus in de Verenigde Staten, gehackt. Hierbij werden de persoonsgegevens van meer dan 145 miljoen mensen gestolen.
Een andere zorg is de wetgeving in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering heeft verregaande bevoegdheden om toegang te krijgen tot data die opgeslagen is in de cloud. Dit kan betekenen dat de Amerikaanse regering Nederlandse data kan inzien zonder toestemming van de Nederlandse autoriteiten.
De Nederlandse regering is zich bewust van de zorgen over het opslaan van Nederlandse data in de Amerikaanse cloud. In 2019 heeft de regering een "cloudstrategie" gepubliceerd waarin staat dat de regering zich inzet voor een "open, transparante en veilige cloudinfrastructuur". De regering wil ook dat Nederlandse bedrijven meer gebruik maken van Europese cloudproviders.
Conclusie
De term "wolk" van computers kan te vaak Amerikaans worden gezien als er Nederlandse data in opgeslagen wordt vanwege de angst voor spionage, de veiligheid van de data en de wetgeving in de Verenigde Staten. De Nederlandse regering is zich bewust van deze zorgen en zet zich in voor een "open, transparante en veilige cloudinfrastructuur".